Благороден жест на незрящ студент от УНСС към неговите „колеги по съдба“

На вратите на учебните зали вече има специални табелки на брайлова азбука, благодарение на които незрящите студенти от УНСС вече без чужда помощ ще намират аудиториите, в които имат лекции.

Идеята е на второкурсника по право Християн Димитров, който също е незрящ. Сам искал да финансира нейното осъществяване и затова спестил пари от стипендията си и организирал кампания за набиране на останалите средства. Така необходимата сума от близо една минимална работна заплата била събрана с помощта и на хората, които обичат УНСС, казва Християн и споделя, че неговите колеги са неговото семейство.

Християн Димитров

22-годишният студент от Карлово се погрижил и за изработката на специалните табелки. От това ще се ползват и бъдещите ми „колеги по съдба“, казва той.

Християн Димитров и помощник-ректорът Николай Бакърджиев поставят табелките

Християн не се чувства различен. Благодарен е на състудентите си, че му помагат с лекциите и придвижването по коридорите на университета. Мечтае след като завърши, да стане юрисконсулт в община или учреждение, за да помага на хората с проблеми. Не смята, че в България е лесно да живееш с увреждане, но е убеден, че „когато имаш желание, ще намериш начин“.

Студентите с увреждания в УНСС са 84, седем от които са незрящи. Според Християн сградата и инфраструктурата на нашия университет са изключително удобни за тях, защото не е необходимо да се придвижват от сграда в сграда и да ползват градския транспорт.

 

Интервю с Християн четете в следващия брой на „Вестник на УНСС“.

Галерия снимки от Благороден жест на незрящ студент от УНСС  към неговите „колеги по съдба“ ...