Два отбора на УНСС на финалите на Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“

понеделник, 20 май 2019 12:25

Два отбора на студенти по право от УНСС взеха участие във финалите на Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“, които се проведоха на 11 и 12 май т.г. в Съдебната палата.

Единият отбор беше в състав: Стоил Малинов и Теодор Тошев, студенти в пети курс, и третокурсничката Нели Попрелкова, а другият отбор - от петокурсниците Иван Генчев, Васил Калибацев и Павел Желев.

Правилата на състезанието предвиждаха провеждането му в два кръга – предварителен писмен тест и финални устни кръгове. Предварителният писмен тест се проведе на 6 април в СУ „Св. Климент Охридски“ с участието на 19 отбора на студенти от 3 до 5 курс от юридическите факултети на УНСС, СУ, ВТУ и ВСУ. Осемте отбора с най-добри резултатите се класираха за финалните устни кръгове на състезанието. Сред тях бяха и двата отбора на нашия университет. По този начин единствено УНСС постигна стопроцентова успеваемост на класиране за финалния кръг.

По време на финалите студентите разиграваха симулиран съдебен процес пред тричленен съдебен състав върху казус от областта на гражданското и търговското право. Отборите участваха в три мача срещу различни опоненти. Във втория мач отборите на УНСС се срещнаха помежду си.

Тазгодишният казус беше от областта на търговското и дружественото право, като постави пред студентите редица въпроси, които нямат ясен и еднозначен отговор в българското търговско законодателство и съдебна практика. Сложният казус и споровете между акционерите в „Кюстендилска хрущялка“ АД („Дълбоки корени“ АД, „Дръжки“ ЕООД и „Здрава Гьостерица“ АД) беше подготвен от адвокатите Найден Райчинов и Виктор Токушев. Съдебните състави на състезанието включваха действащи съдии, адвокати, преподаватели и бивши участници. Съдии на финала бяха адв. д-р Деян Дунавски, съдия Васил Александров от СРС, адв. Олег Темников, адв. Найден Райчинов, съдия Николай Марков от ВКС, адв. Виктор Токушев и доц. Боряна Мусева. Адв. Найден Райчинов връчи специална награда на Нели Попрелкова за „Изгряваща звезда“ от Адвокатско съдружие „Спасов и Братанов“.

И двата отбора на УНСС участваха в Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“ и в трите състезания по гражданско и търговско право, които се организираха през учебната година. Стоил Малинов и Теодор Тошев бяха единствените студенти, които взеха участие едновременно и в Националното състезание по решаване на наказателноправни казуси, и в Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“, които се проведоха по едно и също време (11-12 май) в Съдебната палата.

Отбор № 1 на УНСС по време на награждаването в състав: Стоил Малинов, Теодор Тошев и Нели Попрелкова (отдясно на ляво)
Теодор Тошев, Нели Попрелкова и Стоил Малинов (от ляво надясно) по време на пледоария
Третокурсничката Нели Попрелкова с наградата „Изгряваща звезда“
Отбор № 2 на УНСС по време на награждаването в състав: Павел Желев, Иван Генчев и Васил Калибацев (отдясно на ляво)
Васил Калибацев, Иван Генчев и Павел Желев (отдясно на ляво) по време на пледоария
Обща снимка на участниците и журито в зала „Тържествена“ на Върховния касационен съд

Галерия снимки от Два отбора на УНСС на финалите на Националното състезание по гражданско и търгов ...