Отбор „Астрея“ от УНСС спечели трето място на националното състезание по решаване на наказателноправни казуси

Отборът „Астрея“ на наши студенти по право зае престижното трето място във второто национално състезание по решаване на наказателноправни казуси, което се проведе в залите на ВКС в Съдебната палата. Студентите бяха оценявани от най-добрите наказателни магистрати у нас, в т.ч. и от зам.-председателя на ВКС и ръководител на наказателната колегия Галина Захарова. Техни треньори бяха преподавателите по наказателно право гл. ас. д-р Петя Митрева и гл. ас. д-р Пресиян Марков, които в продължение на цялата учебна година подготвяха студентите.

Отбор Астрея заедно със своите треньори гл. ас. д-р. Пресиян Марков и гл.ас.д-р.Петя Митрева

Нашият отбор „Астрея“ беше в състав: Кристистиан Хаджиев - капитан, студент в пети курс, Цанко Цаков, третокурсник, Петромир Андреев четвъртокурсник, и петокурсниците Стоил Малинов и Теодор Тошев. Другият отбор „Primus“ на университета не се класира за полуфиналите.

Отборът в зала на Върховния касационен съд

Състезанието, организирано от Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, се проведе за втора поредна година. В предварителния кръг на състезанието, което започна на 10 май в Юридическия факултет на СУ, десетте отбора трябваше да съставят обвинителна теза по представен от организаторите казус, като времето, с което разполагаха, беше три часа. За следващия кръг се класираха и двата отбора от УНСС.

Обвинителната теза, представена от отбор „Астрея“, беше избрана за най-добре аргументирана от комисията с председател съдия Елена Попова от Специализирания наказателен съд.

Отборът „Астрея“ след спечеленото трето място

Състезанието продължи на 11 май в Съдебната палата, където най-добрите осем отбора премериха сили на четвърт финала. Отбор „Астрея“ се изправи срещу отбор „Nexum“ от НБУ, като представителите на нашия университет бяха в ролята на прокурори. На полуфиналите продължи отбор „Астрея“ от УНСС.

Представителите на нашия университет преди двубоя им с отбор „Logos”на НБУ

На следващия етап от състезанието представителите на нашия университет се изправиха срещу отбор „Темида“ на СУ, отново в качеството на държавни обвинители. „Астрея“ имаше задачата да убеди съда в състав: съдия Иво Хинов, Елена Попова и Руси Алексиев (представители на Специализирания наказателен съд), че повдигнатото обвинението за двойно убийство е доказано по несъмнен начин.

Нашите студенти в очакване на съдебното решение след двубоя им с отбор „Темида” на СУ

След изключително оспорваната първа част на двубоя, в правото на реплика, за подготовката на която участниците разполагаха с пет минути, представителите на „Астрея“ - Кристиан Хаджиев и Цанко Цаков - убедително аргументираха пропуските на защитата. Съдебният състав, след почти едночасово обосноваване на своето решение, обяви за победител отбора на СУ. Нашият отбор, както и преподавателите гл. ас. д-р Пресиян Марков и гл.ас. д-р Петя Митрева, подготвили отбора, получиха множество адмирации от магистратите и присъстващите в залата на Върховния касационен съд.

В двубоя за третото място нашите студенти победиха отбора на НБУ.

Награждаването на отбор „Астрея“

Галерия снимки от Отбор „Астрея“ от УНСС спечели трето място на националното състезание по решаван ...