Защо спря строителството на новия учебен корпус на УНСС? Студентският съвет и синдикатите настояват пред отговорните държавни институции да осигурят обещаното, но неполучено финансиране

петък, 19 април 2019 17:09

„На празника на УНСС даваме начало на един от най-смислените проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“. Малко над 40 млн. лв. са средствата от нея, с които ще бъдат подкрепени висшите учебни заведения в страната, като проектът на УНСС е най-големият.“ Това заяви при първата копка на новия учебен корпус, направена в деня, в който отбелязахме 97-годишнината на нашия университет, тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Празникът мина. Започна строителството, но финансирането – европейско и национално, спря. Въпреки поетите ангажименти от страна на отговорните държавни институции. Спря и надеждата, че в навечерието на 100-годишнината ще имаме нов 5-етажен учебен корпус с 8518 кв. м разгърната застроена площ, 4 аули, всяка от които за 250 студенти, 4 зали за по 120 студенти, 4 зали за по 80 студенти и 4 зали за по 40 студенти, както и два тестови центъра с по 280 места, 19 преподавателски кабинета.


Защо ни е нужен новият корпус?

Защото сме най-голямото университетско семейство в България, с най-голям брой студенти – близо 22 хиляди.

Защото студентите вече няма да учат от рано сутринта до късно вечерта или да ходят на лекции в ИСК, който е на 1,5 км от УНСС, а ще провеждат учебните си занятия в модерна образователна среда.

Защото съществуващите тестови центрове, в които се провеждат семестриални, годишни и държавни изпити, тестовете на кандидат-студентите и др., няма да се „задъхват“ от претоварване.

Писма без отговор

От 19.10.2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма.

 

Очакване на подкрепа и разбиране

С убедеността, че ще бъде проявено разбиране сега Студентският съвет и синдикатите на УНСС изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране на строителството на новия учебен корпус. В тях се изразява надежда, че в най-скоро време ще бъде осигурено финансиране и се призовава към съдействие и подкрепа.

В писмото на Студентския съвет, подписано от Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, се казва:

„От името на 22-хилядната студентска общност на УНСС се обръщаме се към Вас за разбиране, съдействие и подкрепа във връзка с новия учебен корпус на нашия университет. От няколко месеца неговото строителство е замразено поради обещано, но неполучено държавно финансиране. Безкрайно сме разочаровани, защото бяхме сигурни, че от есента ще учим в него.

Силно сме оскърбени и смятаме за недопустимо, че всичко това става, когато УНСС – най-големият и най-старият бизнес университет в България и Югоизточна Европа - навлиза в своята 100-годишнина.

Много сме притеснени и защото разбрахме, че е възможно да бъдат запорирани сметките на УНСС, което означава спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на нашите преподаватели и на служителите.  Смятаме, че това е недопустимо.“

Виж целия текст

 

В писмото на синдикатите, подписано от доц. д-р Росен Кирилов, председател на УСО ВОН-КНСБ при УНСС, доц. д-р Галина Димитрова, председател на Синдикална секция към СВО - КТ "Подкрепа" при УНСС, и проф. д-р Мирослава Раковска, председател на Синдикална организация на Асоциация на демократичните синдикати в УНСС, се посочва:

„Настояваме, като се отчетат потенциалните икономически и социални негативни последици от неизпълнението на договора, да бъдат реализирани поетите от правителството на Република България ангажименти по завършване и оборудване на новия учебен корпус на УНСС, за което са необходими 10,3 млн. лв.

Прилагаме писмо от министъра на финансите – г-н Владислав Горанов, на базата на което е подписан договорът с обещаните през 2016 г. 7,5 млн. лв. Към тях се добавят и 1,3 млн. лв. допълнително възлагане и 1,5 млн. лв. за оборудване на корпуса.

В представляваните от нас организации членуват над 800 преподаватели и служители, които твърдо вярват, че ще бъде намерено решение, с което да не се допусне изпадането на УНСС във фактическа неплатежеспособност.“

Виж целия текст

 

Уважаеми преподаватели, студенти и служители,

Темата за новия учебен корпус ще бъде дискутирана на 21 април (неделя) от 20 часа по тв СКАТ с участието на доц. д-р Росен Кирилов, председател на УСО ВОН-КНСБ при УНСС, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, и Даниел Парушев, заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети.

Галерия снимки от Защо спря строителството на новия учебен корпус на УНСС?  Студентският съвет и с ...