Студенти от „Икономика на отбраната и сигурността“ посетиха водещи фирми на отбранителната индустрия

петък, 19 април 2019 12:17

Студенти бакалаври и магистри от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” проведоха изнесено обучение в две от водещите предприятия на отбранителната индустрия у нас.

Целта на посещенията, организирани със съдействието на проф. д-р Димитър Димитров - ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата”, беше студентите да се запознаят на място с управлението и производствената дейност в компании от българската отбранително-технологична база.

На 5 април т.г. студентите бяха в „Марс Армор“ ООД - водещ производител на бронирани жилетки с високо качество за нуждите както на армията, полицията, охраната на затвори, така и на охранителни компании и банки. Традиция е студентите от специалността „Икономика на отбраната и сигурността“ всяка година да провеждат изнесено обучение в компанията.

Г-н Коста Сарайдаров, търговски директор на компанията, представи спецификата на производствената дейност и реализацията на готовата продукция (на снимката горе). Студентите се запознаха на място с организацията на работата във фабриката и етапите при производството на бронежилетки, бронеплочи и щитове. Особен интерес предизвикаха лабораторните условия за тестване на системите, които са съобразени със съществуващите международни стандарти. Получени бяха и базови знания и за системите за балистична защита.

Проф. Димитров благодари на домакините и подчерта голямото значение на връзката с практиката при подготовката на бъдещи специалисти в областта на икономиката на отбраната и на мениджъри в сектора за сигурност.

Второто посещение на нашите студенти беше в индустриалния гигант „Арсенал“ АД – Казанлък - многофункционална инфраструктурна компания с водещи позиции в националната икономика и с богат опит в проектирането, производството, инженеринга и търговията с военни и граждански продукти. „Арсенал“ АД произвежда основно стрелково и артилерийско въоръжение, боеприпаси, барути, капсули, пиротехнически изделия, твърдосплавни инструменти и др.

Събитието беше организирано със съдействието на г-н Пейо Сизов, директор за Индия на фирмата, възпитаник на катедра „Национална и регионална сигурност” и понастоящем докторант към нея. Бакалаврите и магистрите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността" бяха придружавани от своите преподаватели доц. д-р Цветан Цветков, доц. д-р Нончо Димитров – научен секретар на катедрата, гл.ас. д-р Юри Ценков, гл.ас. д-р Теодора Гечкова, д-р Горан Ангелов, а също докторантите Елена Бакова и Цветомира Пенкова.

Г-н Сизов представи историята на „Арсенал“ АД и продуктите, които се произвеждат в него. Гостите посетиха музея на предприятието, където се запознаха със 140-годишната му история, и разгледаха шоурума, в който са изложени всички продукти, произвеждани в момента (на снимките долу).

Възпитаниците на УНСС се запознаха с техниките за безопасност при употребата на оръжия, научиха се да различават отделните модели автомати и боеприпаси и нововъведенията на пазара на оръжия, да разглобяват и сглобяват автомат.

Галерия снимки от Студенти от „Икономика на отбраната и сигурността“  посетиха водещи фирми на отб ...