Публична лекция на Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия, на тема „Дипломатът на XXI век“

„Дипломатът на XXI век“  беше темата на публичната лекция, която посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Балди изнесе през студенти и преподаватели в зала „Тържествена“. По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика” и с любезното съдействие на проф. д-р Поля Кацамунска италианският дипломат гостува в университета за втори път.

Н. Пр. Стефано Балди, проф. д-р Даниела Koх-Кожухарова, ръководител на катедра "Чужди езици и приложна лингвистика", и проф. д-р Поля Кацамунска, зам.-декан на факултет "Управление и администрация" (от ляво надясно)

Посланикът, акредитиран у нас през 2016 г., беше представен от проф. д-р Даниела Koх-Кожухарова като всестранно развита личност, дипломат от кариерата с мандати в Танзания, Ню Йорк, Женева, Брюксел, директор на Дипломатическия институт и първи ръководител на статистическия отдел към Министерството на външните работи в Италия, писател и художник. Стефано Балди е изнасял семинари и курсове в областта на международните отношения, с акцент върху прилагането на „меката сила“, в много италиански и български университети. Най-новите му изследвания са фокусирани върху дипломатическия мениджмънт, обществените медии в областта на международните отношения и книгите на дипломати. Самият той е автор на повече от двадесет книги. От 2013 г. до 2016 г. е продуцент и водещ на седмичното радиопредаване за дипломати webradio Radio LUIS.

Лекторът представи професията „дипломат“ с всички нейни аспекти и отговорности, положителни и отрицателни страни и я определи като динамична и разнообразна, съчетаваща много дейности и крайно неподходяща за интроверти. Професия или изкуство е да бъдеш дипломат посланикът остави на присъстващите да преценят, като разгледа в детайли натоварения работен график на дипломата, дейностите, изискващи специфични знания и умения в социален, политически, културен и икономически план.

Лекторът

Посланикът обърна внимание на качествата, необходими за кариерата на дипломат, проследи развитието на професията отпреди 30 години до наши дни, както и промените, настъпили в нея с навлизането на информационните технологии, които контрастират с времената на факса и дипломатическата поща. Умението да комуникираш, като използваш всички елементи на дипломацията, за да създадеш връзки и контакти за ползотворно сътрудничество, да представляваш цяла държава е огромна отговорност. Изисква да комбинираш мениджърски, маркетингови, политически, културни, социални и икономически познания в точния момент, на точното място и по най-добрия начин, посочи италианският дипломат.

Лекцията предизвика огромен интерес сред студентите. Посланикът сподели личния си опит като дипломат, отговори на многобройните въпроси и в отговор на последния завърши презентацията си с думите, че за него мисията на дипломата е да отстоява мира.

Преди лекцията Н. Пр. Стефано Балди разговаря с ректора проф. д.ик.н. Стати Статев (на снимката долу).

Галерия снимки от Публична лекция на Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия,  на тема „Дипломатъ ...