Уъркшоп „Дигитални финансови услуги“

вторник, 04 декември 2018 15:41

На нашия университет му отива да прави уъркшоп на тема „Дигитални финансови услуги“, защото дигитализацията на процесите му е присъща. Студентите възприемат изключително добре този тип услуги и очакват да получат още дигитални активности, каза при откриването на форума доц. д-р Росен Кирилов, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК). Организатори на събитието са МЦРК и Студентският съвет. Гостите управляват стартъп компанията „Файър“ АД, която е с екип от 15 души и оперира с 13 хил. клиенти.

Константин Джелебов, главен изпълнителен директор и съосновател на Файър“ АД, възпитаник на УНСС, доц. д-р Росен Кирилов и Христо Георгиев, маркетинг мениджър на „Файър“ АД (на снимката отдясно на ляво)

Лекторът Константин Джелебов обясни, че бъдещето е на дигиталните услуги, които спестяват време и пари на потребителите. Чрез смарт телефона си хората могат да извършват онлайн плащания, да съберат в едно картите си за лоялност от различни фирми. Бъдещето е на модерните технологии. Той обясни на студентите, че FinTech означава симбиоза между технологиите и финансовите операции, чрез тази система се извършват много плащания и редица други операции, стига да имате под ръка смартфон с интернет. През телефона може да се установи дори самоличност, да се информирате за случващото се и да имате достъп до услуги. Всичко това доведе до промяна в регулациите. Финансовата криза през 2008 г. разклати доверието в класическите финансови институции и отвори пътя за дигитализиране на пазара в тази сфера.  И дойде времето за интернет услугите – застраховки, плащания, кредити, преводи на суми и пр., коментира лекторът (на снимката долу).

Азия е пазарът, който промени всичко. В него участват компании с над 500 млн. потребители. В същото време Европа закъснява със създаването на стартъп фирми. В Африка пък развиват успешно FinTech компаниите, въпреки че пазарът е доста по-слабо дигитализиран, но хората имат повече доверие в дигиталните операции, посочи Константин Джелебов. В България действат около 75 компании, които предлагат много и различни услуги. В бъдеще FinTech ще се ориентират към корпорациите и отвореното банкиране и ще се промени кардинално начинът на мислене на компаниите. А ползите за обществото ще са в улесняване и пестене на средства от процедурите, допълни възпитаникът на УНСС.

По време на уъркшопа

Галерия снимки от Уъркшоп „Дигитални финансови услуги“ ...