Студентите от Еко Клуб УНСС отбелязаха с дискусия Европейската седмица за намаляване на отпадъците

петък, 23 ноември 2018 19:40

По случай Европейската седмица за намаляване на отпадъците Еко Клуб УНСС проведе дискусия на тема „По пътя към намаляване на отпадъците“.

Гост-лекторът г-жа Татяна Рехмова, представител на организацията „Нулев отпадък“-България, разказа за мисията на организацията, свързана с промяна на нагласите на обществото към отпадъците, както и за работата с училища, компании и други организации (на снимката долу).

Г-жа Рехмова запозна студентите с основните проблеми, свързани с все по-високото генериране на отпадъци в съвременното общество, замърсяването на океаните и образувалите се океански сметища и др. Отпадъците в океаните действат пагубно на техните обитатели, но рефлектират и върху хората, връщайки се обратно през хранителната верига, каза тя и се обоснова със своята лична мотивация и опит за намаляване на отпадъците във всекидневието.

По време на дискусията

Г-жа Рехмова даде препоръки и ценни съвети за лесно приложими, но ефективни практики и представи концепцията за намаляване на отпадъците, приложима за гражданите и домакинствата, която включва пет основни елемента: предотвратяване, намаляване, повторна употреба, рециклиране и компостиране.

Кратък анализ на тенденциите при генериране на отпадъци в България и ЕС, както и акценти от законодателството в сферата представи г-жа Мария Топчиева, член на Еко Клуба и докторантка в катедра „Икономика на природните ресурси“ (на снимката долу).

Г-жа Топчиева посочи бизнес организации, предлагащи алтернативи за намаляване на отпадъците. Концепцията за кръгова икономика разглежда отпадъците като ресурс за нови производства или възможност за подобрен дизайн на продуктите чрез замяна на някои материали с алтернативни и екологосъобразни, каза тя.

По време на дискусията беше разгледана стратегията за нулеви отпадъци на общини и бяха дадени примери с общини в Италия, Испания и Словения, постигнали изключително високи резултати – намаляване на депонираните отпадъци с до 90% в рамките на 10 години. Споделени бяха и добри практики на български общини, които предлагат модерни възможности за правилно управление и оползотворяване на отпадъчните ресурси.

Галерия снимки от Студентите от Еко Клуб УНСС отбелязаха с дискусия  Европейската седмица за намал ...