Публична лекция на тема „Книги и географски карти – топографската традиция в испанската литература“

понеделник, 18 декември 2017 9:53

По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ и със съдействието на образователния отдел към посолството на Кралство Испания в София, публична лекция в университета изнесе проф. д-р Аранча Фуентос Риос. Темата, по която тя говори пред преподаватели и студенти, беше „Книги и географски карти – топографската традиция в испанската литература“.

В зала „Тържествна“

Проф. Аранча Фуентес Риос е доктор по теория на литературата и съпоставителната литература в Университета в Галисия, Испания. Дълги години е изнасяла лекции и в Университета в Ричмънд, САЩ, както и в Бургундския университет в Дижон, Франция, представи лектора проф. д-р Даниела Кожухарова-Кох, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която откри срещата. На събитието присъстваха и представители на посолството на Кралство Испания у нас, студенти и преподаватели.

Проф. Даниела Кожухарова Кох (вляво) представя лектора

Благодаря на УНСС за поканата, за възможността заедно да осъществим това пътешествие в испанската география и литературната традиция, отбеляза проф. Риос и определи темата като промяна от времето към пространството и своеобразен дебат между научни сфери, където литературното пространство е основната общност.

Проф. Риос

Лекторът се спря на съвместната работата между картографи и литератори, които преценяват какви пространства са подходящи за определени действия и анализ на литературните творби, и представи градовете Лондон, Париж, Мадрид и Барселона, описани в редица литературни творби от XIX и XX век. Едно и също градско пространство е в развитие, с различни описания и дава определена представа на типа литература, която го отразява. Към физически карти са нанесени дигитализирани литературни откъси, цитати от определени романи и автори и по този начин се допълва дигиталният атлас, конкретизира проф. Риос.

Присъстващите на срещата

Така се осъществява и своеобразен литературен туризъм по географските „адреси“ на авторите, на техните музеи и местата, които са описали, отбеляза лекторът и даде пример с маршрута на Сервантес и неговия герой Дон Кихот. Проф. Риос коментира също какво е литературен град и какво е литературна архитектура, като избра за обект  Мадрид.

Галерия снимки от Публична лекция на тема „Книги и географски карти – топографската традиция в исп ...