Публична лекция на евродепутата Ангел Джамбазки на тема „Двойният стандарт в ЕС. Доходен съюз“

понеделник, 27 ноември 2017 12:42

В голямата конферентна зала се проведе публична лекция на евродепутата Ангел Джамбазки на тема "Двойният стандарт в ЕС. Доходен съюз", организирана от Студентския съвет.

Гостът беше представен от председателя на Студентския съвет Кристиян Маджуров, който му благодари за приетата покана и за отделеното време.

Ангел Джамбазки и Кристиян Маджуров

Ангел Джамбазки разговаря със студентите по въпроси, с които се сблъскват българските граждани в транспортния и строителния бизнес в страни от ЕС, и се спря  на участието ни в транспортния бранш на европейския пазар. Ние сме „малките“ в този бранш. Проблемите са най-вече административни. Съществуват измислени условия, които принуждават предприемачите от източноевропейските страни да работят на по-ниски цени, а те са породени от високата конкуренция в бранша, коментира евродепутатът. Според него в транспортния бранш е много важно в каква по произход транспортна компания работиш. Предприемачите от Западна Европа не могат да намерят хора, които да работят за тях. Целта им е да наемат шофьори от източноевропейски фирми, които работят с по-ниски стандарти, и по този начин да дадат нова глътка въздух на своите фирми да продължат да работят.

Същата политика се забелязва и в строителния бизнес. Много източноевропейци работят като подизпълнители на строежи в цяла Западна Европа. Проблемът е, че нашите граждани отиват с идеята да работят много, да изкарат пари и да се върнат при семействата си - нещо, което никой западноевропеец няма да направи, каза Джамбазки.

Лекцията се радваше на голям интерес

Лекторът представи Европейската гражданска инициатива (в нея участват 8 страни-членки на ЕС), чиято цел е да се премахне двойният стандарт и да се изравнят условията за търговия и развитие на бизнеса.

Евродепутатът отговори на въпроси на студенти за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, Еврозоната, Шенген и проблемите в Каталуния.

Галерия снимки от Публична лекция на евродепутата Ангел Джамбазки на тема „Двойният стандарт в ЕС. ...