Първа публична академична лекция на Бойко Борисов, министър-председател на Република България

понеделник, 20 ноември 2017 15:55

УНСС беше домакин и съорганизатор, заедно с в. „Труд“, на първата публична академична лекция на премиера Бойко Борисов. На лекцията на тема „България, Балканите, Европа и светът“ присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, Петьо Блъсков, главен редактор на в. Труд, ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България, представители на държавната и местната власт и на бизнеса, преподаватели, студенти, журналисти.

Проф. Статев благодари на Бойко Борисов за приетата покана да изнесе публична академична лекция в нашия университет.

 

Проф. Статев (на трибуната). Вдясно: Бойко Борисов и Петьо Блъсков

 Тази лекция е продължение на традицията,  чието начало датира от създаването на нашия университет преди 97 години, публични академични лекции да изнасят видни представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, отбеляза ректорът. Той припомни, че на 10 октомври 1920 г., при откриването на предшественика на УНСС - Балканския близкоизточен институт, неговият основател и първи ректор проф. Стефан Бобчев определя като „важна особеност“ на новото висше училище установяването на „академична връзка и взаимно опознаване и изучаване на балканските страни“. Вече почти 100 години нашият университет развива и обогатява тази „важна особеност“. Потвърждава го и темата на днешната лекция на господин премиера, заяви проф. Статев.

По време на публичната лекция

 

Ректорът изтъкна също, че лекцията е и знак на уважение към академичната общност на УНСС - най-големият и най-старият бизнес университет в България и Югоизточна Европа, лидер в българското висше образование и наука, който почти един век обучава националния държавен и бизнес елит. Само след 1989 г. възпитаници и преподаватели в УНСС са 6 премиери, 14 вицепремиери, 15 министри на финансите, 6 министри на външните работи и др. И в трите кабинета на г-н Борисов повече от половината министри са завършили УНСС, посочи проф. Статев.

Ректорът проф. Статев

 

„Искам да Ви уверя, че голямото и влиятелно академично семейство на УНСС има потенциала и куража да се справя с предизвикателствата, без да прави компромиси с академичните ценности и принципи, да подготвя висококвалифицирани икономисти, финансисти, управленци, юристи, дипломати, информатици, политолози, социолози и др., да подпомага управлението на страната с проекти, свързани с нашето социално-икономическо развитие, да работи за интересите на България и Европейския съюз“, изтъкна ректорът.

В началото на академичната си лекция премиерът Борисов отправи съболезнования към близките на жертвите от трагичните катастрофи през последните дни и поздрави Григор Димитров за завоюваната титла на тенис турнира в Лондон.

Премиерът Бойко Борисов

Тук съм най-вече заради преподавателите и студентите, каза пред многобройната аудитория в аула „Максима“ министър-председателят. Живеем в изключително сложно време, изтъкна Борисов и изрази тревога от провалените преговори за съставяне на правителство в Германия, които нарече „недобър знак за Европа“. Премиерът определи като тревожни и  отношенията между ЕС и Турция и посочи, че те „нямат никакви допирни точки“. Най-добре е да държим миграционния натиск извън Европейския съюз, затова смятам, че споразумението с Турция за мигрантите е най-правилно, изтъкна премиерът. Мирът и преговорите са най-доброто средство за решаване на проблемите. Имаме добри отношения с Турция и затова има малък миграционен натиск върху нашата югоизточна граница, добави той.

 

Борисов изрази недоволство от пасивността на европейските лидери по отношение на преговорите за Сирия. Европа е най-доброто място за живеене, всички искат да отидат там и затова трябва да се съобразяват с нея, посочи той. По думите му европейските политици трябва да застанат на твърда позиция спрямо мигрантите, да се търсят прагматични решения. "За мен ЕС трябва не да се гради вътре с огради, а да си се загради отвън - с всички възможности, които имаме. Към момента всяка криза и сътресение идва заради мигрантите", заяви премиерът.

 

Европа трябва да обърне внимание на Балканите.  Преди години това не стоеше на дневен ред в ЕС, но вече има Брекзит и Балканите могат да заместят излизащата от Евросъюза Великобритания, посочи Борисов. Той прогнозира, че ако страните от региона не влязат в ЕС, това ще предизвика голямо напрежение в бъдеще и ще доведе до формиране на сфери на влияние от други велики сили. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС не можем да дадем дата за влизане в Евросъюза на тези страни, но можем ясно да кажем на младите хора каква е перспективата им, за да не емигрират, каза Борисов.

Въпрос към премиера на Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет

 

Борисов отговори и на въпросите от залата. Премиерът изрази надежда през 2018 г. срещата "16 плюс 1" между  Китай и страните от Източна Европа да е в България. Той заяви също, че е оптимист за влизането ни в чакалнята на Еврозоната, а по думите му Шенген ще бъде преработен и свободата за преминаване на границите ще бъде преразгледана. Имаме добри отношения с арабските страни, с Китай и Иран. Ако Русия спазва Минските споразумения,  санкциите ще паднат и там, посочи министър-председателят. Ключовата дума е мир и към него трябва да се стремим всички, защото от войната по-лошо няма, каза Борисов.

Ректорът проф. Статев представи пред присъстващите Златната книга на УНСС. Той прочете посланието, написано от Борисов като главен секретар на МВР на 8 април 2005 г. „За успеха ни! Да сме живи и здрави!“ е новото послание на министър-председателя в Златната книга.

Проф. Статев показва Златната книга на УНСС

Ректорът връчи на Бойко Борисов сертификат в знак на благодарност за неговата публична академична лекция „България, Балканите, Европа и светът“ и възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимката долу).  



           

Галерия снимки от Първа публична академична лекция на Бойко Борисов, министър-председател на Репуб ...