Преподаватели от УНСС с участие в летен институт в Университета Нотр Дам, САЩ

петък, 23 юни 2017 8:47

Преподавателите от катедра „Национална и регионална сигурност” от УНСС проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, гл. ас. д-р Екатерина Богомилова, научен секретар на катедрата, и ас. д-р Атанас Димитров участваха в деветото издание на престижния летен институт за развитие на програми в областта на изследванията на мира „Teaching Peace in the 21st Century”. Институтът бе организиран от Kroc Institute for International Peace Studies в Университета Нотр Дам, Индиана, САЩ - един от водещите университети в областта на сигурността. 

Събитието събира учени, които развиват университетски програми по изследвания на мира. От самото си създаване летният институт е бил домакин на 350 участници от 90 различни институции - колежи и университети от  шест континента. Тази година институтът се проведе от 19 до 23 юни, като в него участваха представители на 18 университета от САЩ, България, Колумбия, Южна Корея и Южна Африка. Екипът от преподаватели от УНСС бяха единствените участници от ЕС.

 Ас. д-р Атанас Димитров, гл. ас. д-р Екатерина Богомилова, проф. Джордж Лопез и проф. д-р Димитър Димитров (отляво надясно)

Летният институт бе ръководен от проф. Джордж Лопез, международно признат авторитет в областта на програмите по изследвания на мира и бивш вицепрезидент на Американския институт по изследвания на мира.

По време на събитието проф. Димитър Димитров представи международната магистърска програма на нашия университет „Ядрена сигурност“. Програмата, която е резултат от подписано споразумение от генералния директор на МААЕ Юкия Амано и ректора на УНСС проф. д. ик. н. Стати Статев, предизвика голям интерес. Преподавателският екип проведе срещи с проф. Лопез и представители на Университета Нотр Дам и Националния университет на Сеул, по време на които бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество в областта на изследванията на мира и ядрената сигурност.

По време на дискусиите

 

 

Галерия снимки от Преподаватели от УНСС с участие в летен институт в Университета Нотр Дам, САЩ ...