Младите ни юристи с достойно представяне на състезанието по европейско право СЕЕМС 2017

понеделник, 29 май 2017 9:22

За 23-ти път в София се проведе състезанието по европейско право СЕЕМС 2017 (Central and Eastern European Moot Competition), организирано съвместно от Британския правен център (British Law Centre), Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право.

Отборът на УНСС представи достойно университета ни и спечели уважението на съдиите. Четиримата студенти по право – първокурсничката Айше Уруч, третокурсниците Теодор Тошев и Никола Найденов и четвъртокурсникът Тодор Славов, бяха подготвени от треньорите Екатерина Димитрушева, алумни на Юридическия факултет при УНСС, постигнала големи успехи в международното състезание Jessup през 2014 и 2015 г., и Донка Стойчева, завършила СУ „Св. Климент Охридски“ и достигнала до финал на CEEMC през 2015 г. Участието на УНСС в това състезание отдавна е традиция.

Студентите с двамата си треньори

През 2017 г. отборът получи подкрепа както от УНСС, така и от Международния правен център (ILAC) - организация, която има много проекти и обучения в областта на европейското право, правото на интелектуалната собственост, защитата на лични данни, иновациите и медиацията.

Състезанието бе симулация на съдебен процес пред Съда на Европейския съюз в Люксембург, в което участват отбори от престижни университети от Централна и Източна Европа. То се провежда на английски език, като на отборите се задава казус и шест въпроса, на които състезателите трябва да отговорят при предварително определени нормативни разпоредби и съдебна практика. Всеки отбор подготвя предварително писмени защити както за позицията на ищец, така и на ответник. Месец след изготвянето на меморандумите, студентите премерват сили чрез устни пледоарии в симулативен процес пред Съда на ЕС. Съдебните състави се състоят от едни от най-изтъкнатите практици и учени в сферата на европейското право - съдии, генерални адвокати и референдери от Съда на ЕС, преподаватели, парньори от международни кантори и др.

Нашият отбор

Във финалното класиране отборът на УНСС завоюва престижното 9-о място. Жребият им отреди трудни мачове. В първия кръг те се състезаваха с отбора на Варшавския университет, който победиха с 10 точки, а във втория кръг бяха победени от Московския държавен университет. Председател на съдебния състав в първия мач бе генерален адвокат Михал Бобек – Р. Чехия, а във втория – генерален адвокат Елинор Шарпстън, Обединено Кралство, президент на CEEMC. Общият брой точки на отбора ни за двата мача бе 141.5, с 14.5 точки за писмените защити. На студентите не достигнаха само 0.75 точки, за да се класират за полуфиналите, но въпреки това младите ни юристи получиха поздравления за доброто си представяне от съдиите и останалите състезатели.

 

.

Галерия снимки от Младите ни юристи с достойно представяне на състезанието по европейско право СЕЕ ...