Кръгла маса на тема „Сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа в групата „16+1“

петък, 21 април 2017 13:15

Кръгла маса на тема „Сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа в групата „16+1“ бе организирана от катедра „Международни отношения“ по повод нейната 40-годишнина.

Председателят на организационния комитет на форума доц. д-р Георги Чанков, научен секретар на катедра „Международни отношения“, открои обстановката в Европа и света, като конкретизира ситуацията в съседна Турция след проведения референдум, съотношението „материк и морски сили“, както и пътната карта на инициативата „един пояс, един път“ и стратегията за развитие на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Доц. Георги Чанков

Доц. Чанков напомни, че механизмът за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ бе въведен официално през 2012 г., по инициатива на азиатската страна през 2011 г. в Будапеща бе организиран икономически форум, а година по-късно се проведе първата среща на ниво правителствени ръководители във Варшава, която маркира официалния старт на формулата „16+1“. Сред 16-е страни, включени в механизма за сътрудничество, 11 са държави членки на ЕС, сред които и България, а останалите 5 се намират на различни етапи от кандидатстването си за такова членство.

По време на форума в малката конферентна зала

Железопътната връзка между Белград и Будапеща, постигането на рамково споразумение между Китай и Румъния в сферата на ядрената енергетика, предотвратяването на наводнения в полския град Вроцлав, чийто изпълнител е компанията „Синохидро Груп", са само част от проектите на формата 16+1, включващ Китай и страните от Централна и Източна Европа, чиято реализация набира скорост, отбеляза доц. Чанков. Той отговори и на въпроса къде е България в тази схема, като се спря конкретно на възможностите на китайската Alibaba Group да създаде у нас логистичен център, който да обслужва поръчките в цяла Европа.

Доц. Чанков посочи също, че от няколко години ЕС не предлага ясни перспективи и импулс за развитие и китайският проект е своеобразна алтернатива на това.

Участници в кръглата маса

В изказванията и дискусията на кръглата маса се включиха преподаватели и докторанти от катедра „Международни отношения“.

Участниците в кръглата маса имат възможността да публикуват доклади и статии по темата в индексирано научно издание с редакционна колегия.

 

Галерия снимки от Кръгла маса на тема „Сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Изто ...