Публична лекция на Н.Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България

петък, 07 април 2017 10:15

Украинското общество направи категоричен избор в полза на Европа и плати висока цена за това, каза по време на публичната си лекция Н.Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. Срещата с посланика бе организирана от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и бе поредното посещение на специален гост в университета.

Н.Пр. Микола Балтажи

Темата „Европейският път на развитие на Украйна“ коментира пред студентите в зала „Тържествена“ Н.Пр. Балтажи. Посланикът, който изрази радостта си, че отново е в УНСС след много години, проследи най-новата история на страната си, като се спря на нарастващото напрежение в Украйна, историческото значение и уроците, окупацията и анексията на Крим, позициите на  Европейския съюз и САЩ, Минските споразумения и санкциите срещу Русия, конфликта в Донбас.

В зала "Тържествена"

Н.Пр. Балтажи акцентира върху хибридната война, която се води от Русия в Украйна, както и на провежданите реформи в страната. С факти той представи състоянието в Украйна през последните три години, като се спря на промените в икономиката, борбата с корупцията, електронния регистър на собствеността, съдебната система и др.

По време на публичната лекция

Украйна се промени и то качествено. Основната промяна касае съзнанието и манталитета на украинците, защото в резултат на събитията те си дадоха отговор в коя посока да продължат развитието на държавата и нацията, а това е посоката към Европейския съюз, посочи Н.Пр. Балтажи.

Н.Пр. Балтажи и Изабела Лазова, зам.-председател на САИМО

Срещата с посланика бе открита от доц. д-р Георги Чанков, научен секретар на катедра "Международни отношения". Лекцията бе онагледена и с кратък филм за Украйна.

Доц. Чанков представя лектора

Микола Балтажи е роден в с. Петровск, Тарутински район, Одеска област. Потомък е на български преселници в Руската империя от времето на османското владичество. Завършва международни отношения в Киевския държавен университет „Тарас Шевченко“, през 1982 г. завършва и аспирантура в Института по социални и икономически проблеми на страните към Академията на науките на Украйна. Кандидат е на историческите науки. Асистент-преводач е от немски и български език.

През 1981 година Микола Балтаджи идва в България по линия на ЮНЕСКО.

Галерия снимки от Публична лекция на Н.Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България ...