Публична лекция на доц. Димитър Ялнъзов от Университета в Киото, Япония

четвъртък, 23 март 2017 16:39

Доц. Димитър Ялнъзов, дългогодишен преподавател по икономика в Университета в Киото, Япония, изнесе публична лекция, организирана от Научноизследователския център за парични и икономически изследвания и катедра „Финанси“ на университета. Модератор на срещата бе гл. ас. д-р Дияна Митева от катедра „Финанси“.

Д-р Митева и доц. Ялнъзов при откриването на публичната лекция

Презентацията на лектора бе в две части. Доц. Ялнъзов представи Висшето училище за изследвания за оцеляване на човечеството и коментира темата за енергийния преход в развиващите се страни.

Университетът в Киото е държавен, вторият по значимост в Япония след Токийския, лидер е в научните изследвания в страната. В академичния рейтинг на водещите висши училища в света „Global universities ranking“ той заема 11 място. В състава му влизат 16 висши школи, 10 факултета, 21 научни и образователни центрове, 13 научноизследователски институти. Част от него е и Висшето училище, създадено преди четири години.

В зала "Тържествена"

Висшето училище за изследване и оцеляване на човечеството всъщност „покрива“ петгодишна докторантска програма и японското му име е „Ши-шу-ка“ – абревиатура от будистки термини. Доц. Ялнъзов представи същността на обучението, която се базира на схема за интегриране на знанията на осем различни специалности. Целта е създаване на лидери, които да представят Япония в различни части на света в дългосрочни програми за развитие. През петгодишното си обучение те практикуват една година в големи международни организации-партньори. Основната идея за създаването на тази "интердисциплинарна школа" се основава на факта, че „човечеството върви към опасна пропаст и живее във враждебна среда“. Лекторът открои глобалните проблеми в дългосрочен план: климатичните промени, нарастването на населението в световен мащаб, силната урбанизация, по-голямото потребление, което води до изчерпване на природните ресурси, бедствията и др.

По време на лекцията

Доц. Ялнъзов се спря и на темата „Енергийният преход в развиващите се страни: движещи сили и предизвикателства“. Лекторът представи японския модел и икономическото развитие на страната, енергийния преход към възобновяема енергия, намаляване използването на изкопаеми горива - генератор за вредни емисии и др. Той коментира различията в енергийната програма на Полша и Германия, затварянето на ядрените мощности в Япония и планираното разстартиране на някои от тях до 2030 г.

Галерия снимки от Публична лекция на доц. Димитър Ялнъзов от Университета в Киото, Япония ...