Чуждестранните студенти по Еразъм+ посетиха Габрово и Трявна

понеделник, 05 декември 2016 13:12

На 2 декември Университетският център за мобилност на студенти и преподаватели (УЦМСП) организира еднодневна екскурзия до Габрово и Трявна за студентите, обучаващи се по програма Еразъм+ в УНСС. Целта на екскурзията беше чуждестранните студенти да се запознаят с българската култура и традиции.

Градовете не бяха избрани случайно: Габрово - развиващ се като най-крупния текстилен център на България след 1878 г,  получил  името „българският Манчестър“,  и Трявна -  представител на възрожденската архитектура и културното  наследство на България. 

Сред възрожденските къщи на Трявна

В екскурзията се включиха 36 Еразъм студенти. Програмата предвиждаше разходка за разглеждане на забележителностите на Трявна – църквата „Архангел Михаил“, Гърбавият мост, построен през далечната 1844-1845 г., площад „Капитан дядо Никола“ с часовниковата кула. Музеят „Старото школо“, едно от първите светски училища в България, бе особена интересно за студентите, които разбраха от екскурзовода за строгите изисквания към учениците във възрожденското училище. А Даскаловата къща впечатли чужденците с дърворезбата си, скулптурни фигури на български царе, барелефи на български революционери и възрожденци.

В Габрово младите хора разгледаха Интерактивния музей на индустрията, където на три етажа са показани различните периоди от развитието на града – „Индустриализация“, „Социализъм“ и „Настояще“.  Те успяха да видят и Дома на хумора и сатирата.

Във възрожденското училище

Чуждестранните студенти проявиха голям интерес към историческото и културно наследство на България. Те благодариха за предоставената им възможност да се запознаят два града, изиграли важна роля за възрожденската архитектура и индустрията на България.

В Габрово

За участниците бяха предвидени и подаръци: тениски с логото на програма Еразъм+ в УНСС.

 

Галерия снимки от Чуждестранните студенти по Еразъм+ посетиха Габрово и Трявна ...