Среща-дискусия с Клаудия Бух, председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка и заместник-председател на Deutsche Bundesbank и Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС

понеделник, 22 април 2024 10:22 /
Начало:
четвъртък, 25 април 2024 11:00
Край:
Място:
зала „Тържествена“
Подробности:

Със съдействието на БНБ в УНСС ще гостуват Клаудия Бух, председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), която понастоящем е заместник-председател и на Deutsche Bundesbank, и Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС (Single Resolution Board) - съвет с водещо значение за  Банковия съюз на ЕС, той цели гарантиране на организирано преструктуриране на банки в затруднение с минимално въздействие върху реалната икономика и публичните финанси.

Предвидената дискусия е изключителна възможност за Университета и нашите студенти да получат информация от първа ръка за новата стратегия на Единния съвет за преструктуриране на ЕС с хоризонт до 2028 г. (SRM Vision 2028), за състоянието на европейската банкова система и предстоящото присъединяване на България към еврото.

Дискусията ще се проведе на 25 април 2024 от 11.00 часа в зала „Тържествена“.

След срещата представители на дирекция „Управление на човешките ресурси“ на БНБ ще представят информация пред студентите за кариерните програми, предлагани от Банката – възможностите за работа и актуалните свободни позиции, програмата за стаж и конкурса за стипендианти.


Европейската централна банка (ЕЦБ) упражнява пряк надзор върху най-значимите банки в рамките на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Понастоящем 109 банки се намират под прекия надзор на ЕЦБ. Това са банки, които или са най-големите в страната си, или притежават над 30 млрд. евро общи активи, или извършват съществени трансгранични операции. Тези банки притежават почти 82% от банковите активи в тези държави. В качеството си на надзорен орган ЕЦБ следи отблизо състоянието и интегритета на европейската банкова система. ЕЦБ разполага с правомощието да извършва проверки на съответствието на банките с правилата на ЕС, да изисква от банките да заделят допълнителен капитал за смекчаване на рисковете и дори да отнема банкови лицензи.

Единният съвет за преструктуриране (Single Resolution Board) е сред структурите, които имат водещо значение в съществуването на Банковия съюз на ЕС, в който членуват всички страни от еврозоната и България. Заедно с националните регулатори във всяка държава те формират Единния механизъм по преструктуриране (ЕСП). Заедно с Единния надзорен механизъм на ЕЦБ, както и с Европейската система за гарантиране на депозитите, ЕСП представлява един от трите стълба на Банковия съюз, като неговото формиране започва през 2014 г., след банковите сътресения по време на финансовата криза от 2009 г. Основната идея на преструктурирането на банки е да предотврати тяхното затваряне и да ги остави оперативни - било то чрез реорганизация, продажба на други финансови институции и др., като това да не предизвиква мобилизиране на публичен ресурс. В България националният орган по преструктуриране на кредитните институции е БНБ.