Публична лекция на г-н Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България

сряда, 27 ноември 2019 17:42 /
Начало:
вторник, 03 декември 2019 10:30
Край:
Място:
зала „Тържествена“
Подробности:

На 3 декември от 10.30 ч. в зала "Тържествена" ще се проведе публична лекция на г-н Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България.

През 2014 и 2015 г. България прие близо 40 000 търсещи закрила лица. До днес, когато в центровете на Държавната агенция за бежанците живеят по-малко от 500 души, страната натрупа сериозен опит при работата с хората, загубили дом и сигурност в своите държави. Какви решения взе България по пътя на изграждане на механизмите за закрила и интеграция на бежанците? Кои са успехите и има ли воля за справяне с оставащите предизвикателства? Какво е мястото на страната в европейските политики по убежище? И как всъщност живеят онези бежанци, избрали България за своя нов дом? На тези и други въпроси отговор ще даде г-н Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България.

Г-н Матайс льо Рут е представител на Агенцията на ООН в България от 2016 г. и се фокусира върху подобряване на системите за закрила и интеграция в страната. Постигнал е успехи за активното включване на местните власти, частния сектор и академичната общност като пълноправни интеграционни партньори. Основен източник на вдъхновение са неговите предишни назначения в Сенегал, Йемен, Етиопия, Чад, Сирия, Кения, Сърбия, Босна и Херцеговина, Ливан и други.