Асоциация на икономическите училища в България

С висок спортен дух дадохме началото на Първия Национален турнир по тенис на маса за средношколци за “Купата на АИУБ” в УНСС

събота, 01 април 2023 18:16

Стартира Първият Национален турнир по тенис на маса за средношколци за купата на Асоциацията на икономическите училища в България в УНСС. Съорганизатори на турнира са проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, и доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“.  Турнирът се провежда под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Даниела Фесчиян откри Националния турнир и представи официалните лица.

Присъстваха (на снимката горе):

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров; председателят на АИУБ -проф. д-р Даниела Фесчиян; председателят на студентски съвет при УНСС г-н Ангел Стойков;  зам.-ректорът по учебната дейност - проф. д-р Матилда Александрова; зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики – проф. д-р Цветана Стоянова; ръководителят на катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. д-р Иван Стоилов; проф. д-р Спас Ставрев – дългогодишен ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“; главният съдия на турнира старши преподавател д-р Елена Монева; г-жа Емилия Иванова – директор на НТБГ и зам.-председател на АИУБ; г-жа Мая Гешева – директор на НФСГ и член на КС на АИУБ; г-н Юлиян Плачков – директор на 128-мо СУ, обявен за Знакова личност на район “Младост“ ;г-жа Лилия Велинова – представител на спонсорите на състезанието - Кока Кола Хеленик; гл. ас. д-р Ясен Даскалов - секретар на АИУБ; преподавателите по физическо възпитание на трите училища, както и преподаватели от УНСС.

Проф. д-р Даниела Фесчиян се обърна към присъстващите:

„Здравейте скъпи ученици, добре дошли на Първия Национален турнир по тенис на маса за средношколци за купата на АИУБ и УНСС под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров! Това е първото съвместно мероприятие на АИУБ и катедра „Физическо възпитание и спорт“ при УНСС, и не на шега, независимо от първоаприлския ден, в турнира ще участват повече от 60 средношколци от три училища – две от тях са членове на АИУБ – НТБГ и НФСГ, както и 128-мо училище „Алберт Айнщайн“. Горда съм, че в днешния почивен ден заедно с директорите на училищата и преподавателите по физическо възпитание успяхме да мотивираме толкова млади хора да излязат и да спортуват! Бих искала да отбележа, че за АИУБ е удоволствие да има за партньор - катедра „Физическо възпитание и спорт“ при УНСС.“

Проф. д-р Даниела Фесчиян подчерта: „В тази катедра преподават водещите специалисти в множество спортове, които не просто преподават и обучават, но и са носители на множество титли и спортни постижения и като спортисти състезатели и като треньори. Отборите на УНСС се конкурират с отборите на НСА и твърде често ги побеждават. Ръководителят на катедрата – доц. Стоилов, е главен организатор на турнирите по футзал към Асоциацията за университетски спорт  и треньор на националния отбор по футзал в периода 2014-2017. Доц. Стоилов е  треньорът, който изведе отбора на УНСС до първото място като Носител на купата на България по футзал за 2018 година. Проф. д-р Спас Ставрев е дългогодишен ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“ и основоположник на баскетбола три по три. Главният съдия на турнира старши преподавател д-р Елена Монева, републикански шампион по тенис на маса и отборен шампион на България, Македония и Дания при това за по три години във всеки отбор.“

В словото си проф. д-р Даниела  Фесчиян разказа интересни факти за спорта тенис на маса.

„Може би се питате при толкова видове спорт защо избрахме тенис на маса. Първата причина е, че този спорт има директна връзка с книгите - когато през 19-ти век аристократите в английския кралски двор решават да си намерят спортно забавление, което да може да се играе на закрито, те пренесли тениса на масите в библиотеките и първоначално за ракети използвали книги. Много лесно е на междучасието да съедините четири чина, да грабнете учебника по предмета, който „ви прави нервни“ и да метнете пинг-понга. Втората причина - Тенисът на маса е един от най-популярните спортове в света, считано по брой на редовно практикуващите го. Повече от 10 милиона играчи участват в различни турнири. Разбира се, основен принос за този факт има популярността на спорта в Китай. В ранг листите поне до 30 място имената са китайски.

На трето място - това е и една от най-добрите игри за трениране на мозъка. Изследователи, провели мащабни експерименти и тестове, стигат до извода, че тенисът на маса е един от най-добрите мозъчни мачове в света.

На четвърто място – достъпността - тенис на маса може да се играе от всеки, който може да държи книга - ракета. Няма значение дали сте е на 9 или на 90 - щом можеш да размахваш ракета - можеш да играеш тенис на маса.

Има и още една пета причина - тенисът на маса е  игра на дипломацията – точно тази игра възстанови отношенията между САЩ и Китай и превърна враговете в приятели през далечната 1971 г., а медиите го нарекоха „дипломацията на пинг-понг".

С тези пет факта аргументирах избора ни. А радостта ми, тя е огромна. За да успееш да мотивираш ученик в почивния му ден да се състезава се изисква да умееш да вдъхновяваш. На днешния турнир ще се състезават впечатляващ  брой играчи – по численост сме равностойни на републикански шампионат. 60-те състезатели ще се състезават на 15 тенис маси, индивидуално. На база резултатите от индивидуалното първенство ще бъде определено комплексното класиране. Успех на състезателите, успех на училищата, успех на УНСС, успех на АИУБ!“,  пожела проф. д-р Даниела Фесчиян.

„Тук има настроение и дух“ с тези думи се обърна към присъстващите ректорът проф. д-р Димитър Димитров и посочи, че мотото на УНСС е „Духът прави силата“. „Трябва да отбележа, че такова настроение има и когато провеждаме състезанията на Асоциацията на икономическите училища в България. Ние учим, но и спортуваме и се забавляваме. Празникът съвпадна с деня на шегата, но това, което се случва не е на шега. Другото ни мото е „Пътят на успеха минава през УНСС“ и ще видите, че и пътят на днешния победител минава през УНСС. Ректорът пожела много добри спортни и образователни резултати на участниците.

Проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, поздрави за днешния празник и за състезателния дух, които имат. „Ние ви очакваме с нетърпение като наши студенти в най-добрия университет в икономиката и бизнеса в Югоизточна Европа, университет, който може да ви даде много, да развие вашия потенциал и може да  укрепи състезателния ви дух и в науката и всички професионални направления, които предлага УНСС, и в спорта. Проф. Александрова пожела на участниците да развиват своя състезателен дух и за в бъдеще.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, се обърна към състезателите:

Изключително ми е приятно след тежките състезания по „Финанси и счетоводство“, по „Икономикс“, „Икономика и управление“ днес да видя мотивирани млади хора в зала „Бонсист“, които са готови да дадат най-доброто от себе си, за да спечелят първото състезание по тенис на маса за „Купата на АИУБ”. Сигурна съм, че всеки един от вас, занимавайки се със спорт, калява своята воля и изгражда лидерски качества, оформя се като личност и благодарение и на спорта ще се реализира успешно в обществото и бизнеса. Нека най-добрите да победят и в началото на учебната 2023/2024 година да Ви видя като част от студентската общност и спортните отборите на УНСС.“

„Още с влизане в залата останах изключително впечатлен за мащаба на събитието, включително да видя футболната зала пълна с толкова много участници“, каза председателят на Студентски съвет Ангел Стойков.

„Всички знаем, че спортът дава много, той  е здраве, мотивация, спортът ни учи на много неща и вярвам, че този шампионат ще продължи и занапред и това е крачка в правилната посока и би могъл да стане конкурент на Националния шампионат по тенис на маса.“

Партньорът на събитието катедра „Физическо възпитание и спорт“ в лицето на неговия ръководител доц. д-р Иван Стоилов сподели, че е щастлив да приветства средношколците на този празничен ден за катедрата. „Гледайки ви, се върнах в годините, когато бях на вашата възраст и трябваше да правя важните избори в живота и съм щастлив, че съм направил своя избор с УНСС, защото съм срещнал хора, които са ми дали изключително много, за да бъда личността, която съм днес пред вас.“ Доц. Стоилов пожела на участниците да направят своите правилни избори.

Г-жа Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия, един от създателите  и зам.-председател на АИУБ посочи:

„Човек  дори и да мете улиците трябва да се старае да бъде пръв. Дали решаваме задача по счетоводство, по икономикс, дали играем тенис, винаги трябва да бъдем първи.  И е  много естествено най-добрият университет, заедно с най-добрите училища да направим първото и най-доброто състезание по тенис на маса за средношколци.“

„УНСС за пореден път доказва, че холистичната философия на образованието е залегнала  сред стратегическите академични  цели“, подчерта г-жа Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия,  член на Координационния  съвет на АИУБ. Тя допълни, че за университета е важно студентите да притежават не само високи академични резултати, но и да бъдат първи във всички области. Силата на волята е като мускула, колкото повече се тренира, толкова по-силен става.“

Г-н Юлиян Плачков, директор на 128 СУ "Алберт Айнщайн", каза, че приветства инициативата, защото знанието и спортът трябва да вървят ръка за ръка“ и допълни, че с удоволствие училището става член на Асоциацията на икономическите училища в България.

Проф. д-р Даниела Фесчиян посочи, че с новото членство на 128 СУ "Алберт Айнщайн", училищата членове на Асоциацията стават 38 и това е единствената образователна структура с такъв мащаб в Европа и света.

Г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Кока Кола Хеленик, сподели, че за нея е  удоволствие да види участниците в друга обстановка и друга сфера на изява.

На откриването на Националния турнир по тенис на маса беше осъществена церемонията по награждаването на лауреатите от Националното състезание по икономика и управление на АИУБ. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи сертификатите, а представителят спонсорите на състезанието Кока Кола Хеленик, г-жа Лилия Велинова, връчи паричните награди на победителите. Тримата победители в състезанието са: 1 място - Нели Димова; 2 място – Александра Спасова и 3 място-Веселин Манолов.

Ректорът на УНСС удостои с почетни плакети тримата директори на училищата участници в Националния турнир по тенис на маса за „Купата на АИУБ“. 

Ст. пр. д-р Елена Монева разясни програмата на състезателите.

С партия тенис ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян дадоха старт на състезанието.

След оспорваните разигравания проф. д-р Даниела Фесчиян откри официалната церемония по награждаването на победителите от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров

Главният съдия на турнира ст. пр. д-р Елена Монева обяви класирането.

Класиранията при жени:

1 място – Ния Сукиязова - НТБГ

2 място  - Ивана Кочева - НТБГ

3 място – Ива Златилова - НТБГ

1 място – Ния Сукиязова - НТБГ

2 място  - Ивана Кочева - НТБГ

3 място – Ива Златилова - НТБГ

  

Класиранията при мъжете:

1 място – Александър Цинцарски - НТБГ

2 място – Юлиан Илиев – 128 СУ „Алберт Айнщайн“

3 място – Слав-Самуил Чобанов – НТБГ

1 място – Александър Цинцарски – НТБГ

2 място – Юлиан Илиев – 128 СУ „Алберт Айнщайн“

3 място – Слав-Самуил Чобанов – НТБГ

 

В отборното класиране резултатите са:

1 място – отборът на НФСГ

2 място – отборът на 128 СУ „Алберт Айнщайн“

3 място – отборът на НТБГ

1 място – отборът на НФСГ

2 място – отборът на 128 СУ „Алберт Айнщайн“

3 място – отборът на НТБГ

 

Финалът беше изпълнен с удовлетворение и щастливи усмивки.

Галерия снимки от С висок спортен дух дадохме началото на Първия Национален турнир по тенис на мас ...